Så här gör du för att söka bostad eller p-plats hos SGS.

1. Registrera dig.

För att anmäla intresse för en bostad eller p-plats måste du först registrera en ansökan hos oss. När du gjort det får du ett verifieringsmail, så att vi vet att du fyllt i korrekt mailadress. Klicka på länken i mailet så är verifieringen klar. Det är bra om du gör det så fort som möjligt för vi kan inte behandla din ansökan förrän verifieringen är klar. Har du inte verifierat inom en månad raderas din ansökan.

När verifiering är klar så skickar vi ett välkomstmail till dig som bekräftar att du står i vår bostadskö. I mailet framgår att det ta upp till 3 arbetsdagar innan ansökan är färdigbehandlad och du kan söka bostad eller p-plats.

OBS! Du får tillgodoräkna dig kötid från den dag du registrerar dig, om du godkänns som sökande och förnyar din ansökan en gång i halvåret.

Registrera ansökan (öppnas i nytt fönster).

OBS! Glöm inte att förnya din ansökan.

Minst en gång om året behöver du förnya din ansökan för att hålla den aktiv. Det gör du genom att logga in på ”Mina sidor” och gå igenom dina uppgifter. Se till att alla uppgifter stämmer och tryck sedan på spara.

Glömmer du förnya din ansökan förlorar du dina ködagar. Tänk på att vi inte skickar ut någon påminnelse utan att du får hålla din ansökan aktiv själv.

2. Sök efter objekt.

Under Mina sidor/Lediga objekt kan du söka efter lägenheter och p-platser när ansökan är godkänd.

Fyra marknadsplatser att söka på:

Alla lediga bostäder och p-platser publiceras under Lediga objekt. Här ser du också på vilken marknadsplats objektet är publicerat; Torget, Direkt, Sista minuten eller Förtur för nyantagna (den sista gäller endast bostäder).

Torget.

De flesta bostäder och p-platser publiceras på Torget. Publiceringsperioden är från tisdag 13.00 till söndag 24.00 och från torsdag 13.00 till tisdag 24.00. Genom att gå in någon gång under helgen kan du se alla lediga objekt på Torget.

Erbjudande sänds till de 5 personer som har längst ansökningstid. Den som fått ett erbjudande har fem dagar på sig att svara. Och det gör du på Mina sidor under ”Mina ärenden”. Ett ja-svar på ett erbjudande är bindande. Den med längst kötid av de som svarat ja kommer att få bostaden/p-platsen under förutsättning att inga betalningsanmärkningar finns registrerade. Hyresavtalet kommer därefter att skickas via mail. I detta bekräftelse-mail finns en kod som du ska signera ditt avtal med.

Övriga personer som tackat ja men inte får bostaden/p-platsen får ett meddelande via e-mail att bostaden/p-platsen gått till annan sökande med längre kötid.

Direkt.

I början eller mitten av månaden kan bostäder/p-platser till närmaste månadsskifte publiceras under Direkt. Bostaden/p-platsen ligger då ute på ”Lediga objekt” tills 5 personer anmält sig för bostaden eller p-platsen, dock längst i fyra dagar.

Direkt efter anmälan får du ett erbjudande där du ska svara ja eller nej inom publiceringstiden (ja-svar är bindande). Den med längst ansökningstid av de som tackat ja får hyresavtalet under förutsättning att inga betalningsanmärkningar finns. Registrerade och övriga meddelas via e-post att de inte fått bostaden/p-platsen.

OBS! Om du redan är boende hos SGS och söker en bostad via Direkt riskerar du att få betala en dubbel hyra.

I sista minuten.

I slutet på månaden (oftast) publiceras de bostäder/p-platser som finns lediga och som har inflyttning till kommande månadsskifte. Detta kan ske både på Internet, via kundbesök eller via telefon. Om bostaden/p-platsen är publicerad på Internet ska du ringa till SGS bostadsförmedling för att anmäla ditt intresse. Först till kvarn gäller och ett ja-svar per telefon är bindande. Tänk på att om du redan är boende hos oss så får du räkna med att betala dubbel hyra.

Förtur för nyantagna.

Dessa bostäder publiceras i olika intervaller inför terminsstarterna på "Förtur för nyantagna". Inför höstterminen är följande inflyttningsdatum aktuella; 1 juli, 1 augusti och 1 september. Inför vårterminen är 1 januari och 1 februari inflyttningsdatum. Bostaden ligger ute på ”Lediga objekt” till dess 7 personer anmält sig för bostaden, dock längst i fyra dagar.

Direkt efter anmälan får du ett erbjudande och där ska du svara ja eller nej inom publiceringstiden (ja-svar är bindande). Den med längst ansökningstid av de som tackat ja får hyresavtalet under förutsättning att inga betalningsanmärkningar finns registrerade och övriga meddelas via e-mail att de inte fått bostaden.

Läs noga igenom reglerna gällande Förtur för nyantagna på sidan Vem får hyra?

3. Anmäl ditt intresse för ett objekt.

När du registrerat en ansökan står du i kö till alla våra bostäder och/eller p-platser beroende på vilken ansökan du gjort. För att få ett erbjudande om en bostad eller p-plats måste du först anmäla ditt intresse för det/de objekt du kan tänka dig att hyra.

För att anmäla intresse ska du vara inloggad på Mina sidor. Gå sedan in på ”Lediga objekt” och sök fram det som är ledigt. Klicka på adressen till en specifik bostad/p-plats för att få fram detaljerad information. Vill du hyra, klicka på ”Intresseanmälan”. Innan du gör en intresseanmälan är det bra om du har kontrollerat så att dina uppgifter stämmer. För är till exempel din e-mailadress fel kan vi inte nå dig med ett erbjudande.

Tänk på:

  • Vid intresseanmälan kontrollerar vi att du inte har några betalningsanmärkningar. Finns det några sådana registrerade på dig kan vi inte ge dig några erbjudanden att hyra och din ansökan avstyrks.
  • Du får anmäla ditt intresse för max fem bostäder/p-platser åt gången och du kan få max tre erbjudanden åt gången. Är du först i kön till mer än en bostad/p-plats inom samma publiceringsperiod kan du rangordna dina svar med ”Ja”, ”Ja andrahand” och ”Ja tredjehand”. Men du kan bara få ett hyresavtal.
  • Börja söka aktivt senast 1-2 månader innan terminsstart. Du får flytta in tidigast i december om du skall börja dina studier i januari och tidigast i juni om du börjar dina studier under augusti/september.

4. Bevaka din köplats.

Kötid.

När du registrerar en ansökan får du ett ansökningsdatum. Din kötid är antalet ködagar räknat från detta ansökningsdatum. Din kötid är viktig för den avgör hur långt fram i kön du kommer. Den med längst kötid hamnar först. Kötiden är personlig och får inte överlåtas.

Är du medlem i en studentkår på Göteborgs universitet eller Chalmers får du extra ködagar. Läs mer längre ner om kötid och extra ködagar.

Köplats.

Din köplats till en specifik bostad/p-plats visas i könummerintervaller, 2-5, 6-10 osv. för att ge dig en indikation på hur stor möjlighet du har att få hyra objektet. När du tittar på lediga objekt ser du inom vilket köintervall du skulle hamna om du anmälde intresse för det aktuella objektet just då.

Det händer också att den som har köplats 6-10 får erbjudande. Det beror på att de som var före i kön har prioriterat andra alternativ.

Tänk på:

Din köplats gäller för just det tillfälle du är inne och tittar. Om någon med bättre kötid anmäler sitt intresse för bostaden/p-platsen efter detta går den personen före dig i kön.

  • Om du gör en intresseanmälan precis i början när objektet publicerats är det vanligt att du hamnar i intervallet 2-5. Men det kan vara missvisande. Väntar du några dagar med din intresseanmälan får du ofta en mer realistisk uppskattning av din köplats.
  • Om du flyttar in i ett enkelrum eller ett enkelrum med kokskåp med 10-månadershyra får du vänta i 3 månader innan du kan söka en bostad på nytt. Men du får behålla dina ködagar och kan använda dem efter den tre månaderna långa avstängningsperioden.
  • Har du fått en lägenhet är din kötid förbrukad. Efter avstängningsperioden på tre månader kan du återigen söka nya bostäder, men då räknas ditt inflyttningsdatum i SGS-lägenheten som ditt nya ansökningsdatum.

5. Svara på ett erbjudande.

Tacka ja till ett erbjudande.

Är du först i kön till mer än en bostad/p-plats inom samma publiceringsperiod kan du rangordna dina svar genom att ange ”Ja”, ”Ja andrahand” och ”Ja tredjehand” Men du kan bara få ett hyresavtal.

Den med längst kötid av de som svarat ja kommer att bli erbjuden bostaden under förutsättning att hen inte har några betalningsanmärkningar registrerade på sig. Tackar den personen nej går erbjudandet till nästa i kö osv.

Ett ja-svar på ett erbjudande är bindande. Om du tilldelas en bostad och sedan ångrar dig innebär det att du måste betala hyra för bostaden under gällande uppsägningstid. Som är 1 eller två månader beroende på vilken bostad du fått.

Tacka nej till ett erbjudande.

Vill du inte hyra bostaden/p-platsen som du fått ett erbjudande om tackar du nej på SGS hemsida under Mina sidor. Du kan tacka nej till erbjudanden max fyra gånger. Vid ditt femte nej-svar förlorar du din kötid och får göra om din ansökan.

OBS! Svarar du inte på ett erbjudande förlorar du din kötid och får göra om din ansökan.

Om kötid och extra ködagar.

Huvudregeln är att den som stått längst i kö och tackar ja till ett erbjudande får bostaden. Kötiden är antalet ködagar räknat från den dag du registrerat din ansökan hos SGS.

Det finns också möjlighet att få extra ködagar och på så sätt komma längre fram i kön:

Om du är medlem i en studentkår vid Göteborgs universitet eller på Chalmers får du extra ködagar. Vid första tillfället du registrerar en ansökan hos SGS får du 3 månaders extra kötid och därefter 1 månad extra kötid för varje termin du betalar din kåravgift. En gång i veckan stäms detta av automatiskt med kårerna så att du slipper tänka på det.

Har du medlemskap i två eller fler kårer innebär det däremot inte att du får till exempel dubbelt så många extra ködagar.

Har du inte svenskt personnummer så jämförs namn och mailadress vid inläsning så dessa måste var samma hos oss som hos studentkåren annars uppdateras inte ansökan med extra kötid. Logga in på vår hemsida och ändra dina uppgifter så ändras kötiden vid nästa uppdatering.

När du får svenskt personnummer måste du registrera det hos både SGS och studentkåren. Du kan alltså inte ha olika personnummer och det är ditt ansvar att se till att dina uppgifter är korrekta.

Tänk på:

  • Kötid kan aldrig fås retroaktivt, utan endast för den termin som finns i filen som skickas från din studentkår.
  • Uppdateras din ansökan med extra kötid under tiden du har ett erbjudande om en bostad/p-plats så förändras inte din köplats för just detta erbjudande utan räknas från ditt tidigare ködatum.

För att se ditt ködatum logga in på Mina sidor och gå till ”Mina ärenden”.

Dan Boströmshemmet.

Barn till föräldrar som varit anställda i Dan Broströmkoncernen inom den senaste 10-årsperioden har förtur till bostäder i Dan Broströmhemmet. För övrigt gäller vanliga kötider. Detta gäller endast bostäderna, inte parkeringarna.